Blog destinat arhitecților, celor pasionați de arhitectură sau arhitecților în devenire

Cum să obții cel mai bun proiect

În continuare voi vorbi despre câteva principii existențiale obligatorii care, odată urmate, vor genera rezultate competitive în cadrul proiectelor de arhitectură, și nu numai.


Un lucru important care trebuie să-l înțeleagă toți este factorul uman subiectiv. Fiecare proiect este comparat în raport cu celelalte. Odată ce un proiect iese în evidență printr-un concept și design unic, sigur va genera impresii.

Calitatea și acuratețea executării proiectului contribuie în mare măsură la nota finală. Pentru a obține un rezultat cât mai bun, lucrarea grafică și macheta, trebuie să aibă un aspect profesionist și cât mai îngrijit. Se vor evita pistoalele cu clei și instrumentele care murdăresc hârtia. Este foarte importantă utilizarea rechizitele corespunzătoare într-un mod corect.

Desenarea planurilor, secțiunilor și planurilor la cotă. Inițial, trebuie să-ți imaginezi ce ai de făcut, să ai răbdare, desenarea într-un mod aleatoriu poate avea consecințe iremediabile. Se va economisi foarte mult timp dacă mai întâi va fi schițată rapid ideea și mai apoi se va detalia atent toate aspectele necesare. În cazul în care proiectul se realizează, folosind un software CAD e de dorit să se învețe totul despre acest program. Se va mări, esențial, viteza lucrului dacă vor fi utilizate comenzile rapide în procesul de desenare.


Construirea machetelor. Evaluatorul final al proiectului va aprecia acuratețea și precizia realizării machetei. Cu cât se vor utiliza mai puține materiale cu atât se va genera un efect mai expresiv. În cazul în care, la realizarea machetei, se folosesc câteva tipuri de plastic, câteva tipuri de lemn și carton, privitorul va fi decepționat iar ideea generală a proiectului nu va fi apreciată la justa-i valoare. Pe lângă asta, dacă este necesar crearea unui anturaj, amplasarea copacilor realiști în miniatură se exclude. În primul rând deoarece copacii sunt prea reali, clădirea nu va arăta foarte convingător, iar în al doilea rând efortul este perceput ca și unul simplu, fără ingeniozitate. Pentru a pune în evidență clădirea, este importantă, de asemenea, abstractizarea anturajului. Pentru arbori, se poate utiliza crenguțe de copac sau se pot confecționa copaci din resturile de material din care a fost realizată clădirea.

Câteva ponturi despre prezentări. Aceasta este o parte a proiectului care implică, de cele mai multe ori, emoții nestăpânite. Un sfat în această privință este ca de fiecare dată, înainte de a ieși în fața comisiei, să se știe ce este de spus. Nu e neapărat să se memoreze fiecare cuvânt și ordinea acestora în frază, pentru că oricum fiecare își cunoaște proiectul la care a lucrat o perioadă esențială. E util, totuși, să existe pentru orientare o foaie pe care sunt notate subiectele care urmează a fi relatate spectatorilor. În același timp, având notițele în mână, este foarte important contactul vizual direct cu spectatorii, și deasemenea indicarea (cu arătătorul) pe planșa grafică a ideilor ce se reflectă. E important să se evite citirea discursului, acest lucru va avea ca și consecință o depunctarea consistentă din partea evaluatorilor.  Dacă este nevoie de un antrenament prealabil, în calitate de asistenți pot fi colegii, prietenii, rudele sau oricine ar putea oferi un feedback obiectiv. În cazul colegilor, se poate profita de ocazie, oferind-le în schimb ajutor în calitate de asistent, astfel se pot ”împrumuta” anumite tehnici/expresii/cuvinte, care mai apoi să fie implementate în propriul discurs cu îmbunătățiri, dacă este necesar. O altă nuanță care necesită a fi luată în considerare este utilizarea excesivă de sunete sau cuvinte de ”umplutură” (deci, m..., ăă..., îî..., etc).  Acestea par să înlocuiască spațiul liber dintre idei dar, care de fapt irită și dezavantajează imaginea în ansamblu. Pe de altă parte, utilizarea  periodică a expresiilor și cuvintelor sofisticare/profesioniste din domeniu, garantează o impresie pozitivă și o notă maximă. 

Secretul unui discurs de nota 10 este îndeplinirea următoarelor caracteristici minime:

- fluență;
- încredere în timpul discursului și răspunsurilor la întrebări;
- evitarea pauzelor prea mari, mai ales în cadrul unei fraze;
- lipsa sunetelor necorespunzătoare;
- evitarea excesului cuvintelor de umplere;
- structurarea ideilor principale;
- evitarea istoriilor și detaliilor neimportante;
- utilizarea periodică a cuvintelor sofisticate/profesioniste (la temă desigur);
- pre-acumularea maximă de informații în privința temei (în cazul în care  se vor adresa întrebări din partea comisiei, în acest caz e necesară imaginea de guru) 

Câteva sfaturi despre organizarea timpului. Odată ce-ți pui ca scop să fii printre primii, e foarte important să aloci proiectelor timp rezonabil pentru execuție. Sunt perioade în care apar noi și noi proiecte iar termenul lor limită de prezentare, aparent, este unul mare. Cu timpul, însă, nu te pui. Odată ce dai prioritate emoțiilor și altor lucruri neesențiale, riști să ajungi cu proiectele în zona roșie, adică în situația în care apare sentimentul de disperare. De multe ori, prezentarea proiectelor după termenul stabilit inițial, trage după sine penalizarea prin depunctare (un proiect de 9 devine unul de 8)(de altfel, un stimul foarte bun pentru unii). 
În general sunt două momente existențiale :
1)  cu cât vei avea mai mult timp la dispoziție pentru realizarea unui proiect cu atât vei amâna mai mult și vei ajunge în situația 2
2) perioada restrânsă rămasă poate avea ca efect două situații - proiect foarte slab sau restanță.
Așadar, impune-ți o agendă, un program sau un plan care ar stabili în linii generale perioada necesară de execuție a unui proiect și nu amâna foarte mult.

Plotarea proiectelor - la prima vedere un lucru neesențial dar care poate da bătăi de cap. Un moment pe care nu l-am înțeles niciodată ,la unii studenți, este încercarea de a plota/printa proiectele în ultima zi sau, mai rău, chiar în timpul începerii prezentărilor. Un sfat pentru a evita pe cât posibil riscurile este să ai proiectul pregătit cu cel putin 48 de ore înainte de deadline.
Când am scris riscuri m-am referit la următoarele situații:
1) Identificarea ulterioară a unor greșeli în proiect(remedierea ulterioară, fiind imposibilă);
2) Terminarea hârtie pentru ploter(caz banal dar desul de posibil);
3) Finisarea cernelii(un coșmar în cazul în care este unicul plotter accesibil momentan);
4) Defectarea ploterului;
5) Cozi interminabile;

Un pont despre design-ul în arhitectură. În cadrul proiectelor de curs, un lucru minunat este că ai toată libertatea să te exprimi cum vrei. Însă, pe lângă limita imaginației, se mai impun și un șir de condiții, pe care trebuie să le iei neapărat în calcul. Odată ce ai hotărât să utilizezi ferestre în pantă sau orice altceva ce necesită explicații ulterioare, trebuie să știi cum să argumentezi fiecare element și acțiune. De fapt, ceea ce face diferență între un student bun și unul mediocru este anume capacitatea de a argumenta științific și profesionist orice linie și soluție constructivă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Sunt binevenite toate aprecierile și propunerile. Acuzațiile le vom citi cu atenție dar vom răspunde numai în cazul în care va fi penal.