Blog destinat arhitecților, celor pasionați de arhitectură sau arhitecților în devenire

Sem 2


Educația fizică 
În semestru II se susțin același normative ca și în primul semestru, doar cu intensificarea nesemnificativă a eforturilor. La finele semestrului studentul primește calificativul admis/respins. Calificativul ”admis” se obține prin susținerea normativelor pe minim nota 5. Fiecare lipsă nemotivată se achită la decanat (30 lei/lipsă).
Limba străină 
Urmează, ca și în primul semestru, studierea textelor în limba cu tangență arhitecturală. Ulterior au loc dezbateri la temă și se realizează exerciții pe baza materialului prelucrat. În calitate de exemplu: Tipuri de materiale de construcție, Construcția caselor, Istoric și tipuri de locuințe, Arhitectura chineză, Arhitectura europeană (Coliseum), Istoria arhitecturii Chisinaului (Bernardazzi), Zgârie-nori (Burj Khalifa), Construcția tunelurilor, Tipuri de poduri
În general, la limba străină se învață terminologia arhitecturală, având loc un fel de ”preludiu” pentru ceea ce urmează. În primul an această disciplină îți face poftă și te propulsează să mergi mai departe, fiind, practic, unica disciplină care are tangență directă cu terminologia arhitecturală.
Media la disciplină se calculează doar la finalul cursului, adică la sfârșit de an, după susținerea examenului final. 

Perspectiva și teoria umbrelor
Această disciplină este o continuare a geometriei descriptive, din semestrul I. O disciplină captivantă care necesită răbdare și însușirea câtorva reguli simple. În linii generale, toate umbrele sunt proiectate sub un unghi de 45 de grade iar sursa de lumină se află, de obicei, în partea dreaptă, sus. Pentru a satisface cerințele problemei este necesară argumentarea, prin proiecții, poziția fiecărui punct.












Utilizarea calculatoarelor
În cadrul acestei discipline se pune bazele utilizării programului AutoCAD. Se familiarizează cu interfața grafică a softului. Profesorul, prin exemple, demonstrează capacitățile programului de grafică bidimensională.  Pe parcursul a fiecărei perechi, studentul trebuie să execute (cronometrat) un desen tehnic conform imaginii alăturate. La finele cursului nota finală se calculează funcție de rapiditatea și corectitudinea execuției desenelor tehnice, lucrare de an sub formă de referat + anexe toate lucrările executate pe parcursul semestrului. 
PONT: Nu dați de înțeles profului că știți deja programul foarte bine - nu-i place. Dacă vreți nota maximă nu vorbiți de loc, nu vă contrați deloc, stați perechea până la final și vă străduiți să aveți cel mai bun rezultat la timp. Altfel, profesorul se poate dovedi a fi unul arogant și nu vă va uita până a pune nota în matricolă. Succes! 

Coloristica
La fel cum indică și denumirea disciplinei aici se va colora, în special în guașă. În funcție de profesor, evaluarea se face mai mult sau mai puțin obiectiv. Pe lângă partea practică, învățați teoria și fiți gata oricând să răspundeți corect.
P.S. La acest subiect, nu mă pot lăuda cu exemple pentru că nu am fost  pasionat de arta și procesul pictatului, poate din cauza lipsei de motivație sau a (moldovenilor le place să dea vina pe altcineva) profesorului. Pasiunea, totuși, a venit în anul doi, la pictură, odată cu schimbarea profesoarei. lol

Mecanică aplicată (mecanică teoretică)
Pe cât de înfricoșător sună pe atât de cu bătăi de cap este. Nu are rost să scriu cine știe ce multă filosofie aici, poate doar niște cuvinte cheie. Momente, reazeme, forțe, reacțiuni ș.a. veți înțelege pe parcurs ce semnifică fiecare. Înțeleasă corect, disciplina poate fi aplicată în cazul proiectării unor structuri de rezistență, deci e important pentru un arhitect.
PONT: Atenție maximă când profesorul încearcă să explice și nu ezitați să puneți întrebări pe loc. Exersați, prin alte exemple, imediat ce vi s-a predat tema.

Topografie
Această disciplină are tangență directă cu arhitectura pentru că are legătură cu terenul pe care urmează să se materializeze ideile și conceptele viitorilor arhitecți. Chiar dacă lucrările respective, de obicei, nu le execută arhitectul, este importat să știe principiul de măsurare și calcul. Prin intermediul topografiei se studiază instrumentele și metodele de măsurare a terenului. În cadrul practicii se execută ridicări topografice ale terenului, se realizează proiecte de terasament ș.a. În primăvară se organizează practica topografică, unde au loc ieșiri în teren, cu instrumentele respective. Odată înțeles procesul, practica respectivă poate deveni o mică vacanță cu ieșiri la picnic, în parc, zilnic ;) Mai puțină satisfacție o are șeful de echipă. lol


Proiectarea de arhitectură 
Aceeși disciplină, aceeași profesori doar temele sunt de complexități diferite. Se pune în continuare acceptul pe compoziție și grafică, se face abstracție de logică, structură, utilitate, rezistență. Din semestrul II toate proiectele conțin atât partea grafică (pe suport de hârtie) cât și machetă.





Desen I
Continuăm să desenăm, mai profesionist, mai mult, mai diferit.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Sunt binevenite toate aprecierile și propunerile. Acuzațiile le vom citi cu atenție dar vom răspunde numai în cazul în care va fi penal.